Interview

Portret 10: Ton Janssen

Van de panne in de pannen

Het FB-stokje wordt doorgegeven van Hans Gerritsen van Henk
Scholten Schadeherstel aan Ton Janssen van Buitenpoort Catering. Een bijzonder
bedrijf dat al 33 jaar bestaat en inmiddels aan zo’n 120 mensen werk biedt en tien
eigen locaties heeft. Door Frank Thooft.

Je komt ze tegen in het Gelredome en in de Eusebiuskerk,
maar ook vlakbij hun thuislocatie op Stoeterij Buitenzorg in Bemmel. In Renkum
beheren ze de Westerbouwing en het nabijgelegen Kabels. En op Presikhaaf runnen
ze het T-Huis. Dan zijn er nog Fort Pannerden en kasteel Doornenburg. Er is
zelfs een speciale fiets- en wandelroute langs gepland door Jill Janssen, hun
dochter die ook in het bedrijf werkt, net als zoon Mitch.

Amstelveen

Wie in de richting van Dieren komt, kan ze tegenkomen in de
Oranjerie Petit Café; en wie doorrijdt naar Brummen wordt door ze ontvangen in
The Gallery. Dan gaan we verder weg, naar de Randstad, want Buitenpoort heeft
ook rond het Amsterdamse vaste voet aan de grond met een vestiging in Amstelveen.
Heel Nederland is het werkterrein van deze Huissense ondernemers.

Hotel

Ton en Lidy Janssen begonnen in 1983 in De Buitenpoort
echter op kleine schaal met een hotel-restaurant midden in Huissen. Al gauw
bleek echter de behoefte aan catering op locatie groter dan het bieden van
hotelkamers en diners op één locatie, en de start van het huidige bedrijf was
een feit. De traiteur was geboren.

Konijnen

Het bedrijf groeide en groeide, en doorstond de verschillende
crises met glans. Er werden locaties gekocht, zoals de Westerbouwing. En meer.
Tot 2013. Toen viel de omzet opeens drastisch omlaag. Als na-affect van de
kredietcrisis. Wat te doen? De Buitenpoorters zetten alles op alles, mikten op
alle konijnen die los liepen, zoals Ton het noemt. En ze bleken alle konijnen
geraakt te hebben.

Groei

Weer een probleem. Want hoe konden ze als afgeslankt bedrijf
opeens die enorme groei aan? Alle zeilen werden bijgezet, alle manschappen
werden ingezet, en wonder boven wonder konden ze alles verstouwen. Ze wisten
gezelschappen tot 5000 mensen te cateren, en maakten nationale naam.

Stamppotten

Ton en Lidy maakten alle trends mee. Van de nouvelle cuisine
met kleine liflafjes tot de stoere stamppotten daarna, en vervolgens de switch
naar het geraffineerde mediterrane. Vandaag de dag is het biologisch en puur
wat de klok slaat. Ze maken alles zelf vers, behalve ijs en brood. Maar dat
betrekken ze dan weer van lokale leveranciers.

Trots

Vandaag de dag is Buitenpoort Catering een vooraanstaande
landelijke speler die de ‘grote jongens’ met gemak het hoofd kan bieden. Omdat
Buitenpoort landelijk denkt, maar lokaal handelt. Iedere werknemer is meer dan
betrokken en meer dan gemotiveerd. Heeft zijn of haar eigen toko, eigen verantwoordelijkheid,
eigen trots. En vooral: eigen gastheerschap.

Voor het volgende FB-stokje gaan we naar Hans Erren van
Erren Protectie.