Interview

Trekhaak gezocht: Jenny Doest

Directeur Jenny Doest van Rozet is een reislustig type. Het boek van Tjerk de Ridder ‘Trekhaak gezocht’ sprak dus aan. Tjerk is van Nederland naar Istanbul gereisd met een caravan, maar zonder auto. En dat midden in de winter. Een uitdagende reis die hij aanvankelijk in z’n uppie maakt. Later is hij doorgaan met z’n tweeën. De gehele reis vraagt hij hulp van anderen…..

“Hulp vragen, vinden we in ons dagelijks leven vaak lastig”, vertelt Jenny. “Zo’n vier jaar geleden ben ik bij mijn toenmalige werkgever gestopt als algemeen directeur. Dat was voor mij een moment van bezinning: wat is mijn volgende stap? Alleen kwam ik daar niet uit. Een wijze man van 80 gaf mij goede raad: raadpleeg je netwerk en vraag hulp. Dat was ik niet gewend, maar heb het wel gedaan. Ik heb kennismakingsafspraken gemaakt met mensen uit mijn netwerk en dan bedoel ik niet vrienden of familie. Het heeft me gebracht waar ik nu ben: als directeur van Rozet.

Dit is de leukste baan die ik mezelf maar kan wensen. Rozet is een culturele instelling. Het is de springplank van Arnhem naar taal, kunst, erfgoed met het erfgoedcentrum, de bibliotheek, de volksuniversiteit en andere onderwijsinstellingen. Samen met collega’s en vrijwilligers krijgen we veel voor elkaar en kunnen we van betekenis zijn. Door het organiseren van aansprekende bijeenkomsten, tentoonstellingen en activiteiten. Samen maken we persoonlijke ontwikkeling mogelijk. In Rozet, maar ook in de wijken. Daar geniet ik intens van.

Ik gun iedereen om andere culturen te leren kennen. Reizen heeft me veel gebracht. Als je een trektocht door Iran maakt of vijf dagen met een paard door Mongolië reist, krijg je een andere kant van de mens te zien. Dan blijken het vriendelijke en zachtaardige mensen te zijn waarbij je je veilig voelt. Kijk zo ook eens om je heen. En herken iemands talent en attendeer diegene daarop. Het brengt diegene verder.”

Het boek van Tjerk geef ik door aan Gisela Albers van HAN. Een onderwijsinstelling waar talenten gevormd worden.