Interview

Trekhaak gezocht: Gisela Albers

“In mijn eentje kom ik nergens”, zegt Gisela Albers Academy directeur van HAN. “Ik ben een verbinder. Je komt verder als je elkaar vertrouwen geeft en het ook krijgt. Iets dat ook duidelijk wordt in het boek van Tjerk de Ridder. Tjerk is in de winter van Nederland naar Istanbul gereisd met een caravan. Echter zonder auto. Hij haakte zomaar zijn caravan bij iemand aan de auto. Dan is er wederzijds vertrouwen nodig. Hij weet immers niet bij wie hij instapt, maar de bestuurder van de auto weet niet wie hij meeneemt.

Tjerk was op zoek naar de welwillendheid van mensen. Uren heeft hij eenzaam langs de kant van de weg gestaan. Dan ga je out of the box denken. Hoe kom ik verder? Het is een kwestie van kansen zien en pakken. Niet anders dan in het echte leven. Diverse keren is Tjerk in de publiciteit geweest tijdens zijn tocht. Daarmee krijgt hij aandacht en steeg de welwillendheid om hem en zijn caravan een stukje verder te brengen. Zo’n krantenartikel gaf eveneens stof tot nadenken. Wat zou jij doen in zo’n geval? Het is de metafoor van het leven: wat kom je tegen op je pad? Hoe ga je daarmee om? Duidelijk is in ieder geval dat je  het niet alleen kunt, je hebt hulp van anderen nodig. Hulpbehoevendheid is geen zwakte. Durf je kwetsbaar op te stellen en vraag om hulp wanneer het nodig is.

We zijn snel geneigd tot oordelen en veroordelen. Probeer mensen eens met andere ogen te bekijken. Nieuwsgierigheid naar iemand kan een verrassende blik opleveren. In de auto met Tjerk hebben dan ook bijzondere ontmoetingen plaatsgevonden. HAN is op dit moment aan het reorganiseren. We krijgen 14 academies. Dat maakt ons meer wendbaar en kunnen beter inspelen op de wensen uit de markt. Voor bedrijven willen we het kenniscentrum van de regio zijn met een duidelijke loketfunctie. Dat betekent samenwerken in nieuwe teams. Ik heb daar nu al het volste vertrouwen in. Net zoals ik het vertrouwen heb dat het boek in de juiste handen komt na mij. En dat het die persoon verder brengt…..”