Archief

Swingende kickoff YOKA

Met een swingend concert van Wouter Hamel in Luxor Live werd de kick-off van YOKA, de jonge ondernemers-afdeling van OKA, besloten. Dik 30 jonge Arnhemse ondernemers hadden gevolg gegeven aan de oproep van bestuurslid Anke Pollmann om zich aan te sluiten. Met YOKA wil OKA ook aansprekende activiteiten aanbieden voor jongere ondernemers. Deze OKA-leden hebben ook de mogelijkheid om aan te haken bij alle andere OKA-activiteiten.

Voor het concert van Wouter Hamel kon YOKA achter de schermen van het poppodium kijken. Wie ooit gedroomd had om op het podium te staan en de zaal in te kijken, kreeg nu zijn kans. Daarna gaf Hans Eliƫns, directeur van Luxor Live, een kijkje in de keuken van de Arnhemse popscene en de rol van Luxor Live. Sinds 2007 is Luxor Live weer open. Luxor Live zet zich in voor een brede popprogrammering die nauw samenwerkt met de andere poppodia in Arnhem. Er worden per jaar minimaal 200 popactiviteiten opgezet, en het doel is om tenminste 60.000 bezoekers per jaar te rekken. Tot nu toe is dat steeds ruim gehaald.

Amerika

Luxor Live, in 1913 ontworpen door Willem Diehl, kent tal van mooie details die zijn gerestaureerd, zoals de zoldering en de vloermozaĆÆeken in de ontvangsthal. Beroemd is het verhaal dat nota bene het Amsterdamse Tuschinski is geĆ«nt op het Arnhemse Luxor Live, dat immers als een van de eerste Nederlandse bioscopen werd gerealiseerd. EliĆ«ns vertelde tijdens zijn praatje mooie anekdotes, zoals over het bijzondere luchtbehandelingsapparaat dat tijdens de leegstand begin deze eeuw ontvreemd werd, en uiteindelijk in Amerika werd teruggevonden.

Bezieling

Het bijzondere van Luxor Live is de bezieling door de Arnhemmer zelf: zij werken er en zij genieten er van muziek. Eliƫns heeft uitbreidingsplannen voor de toekomst: een extra podium aan de achterkant van het gebouw, twintig grotere concerten in het nieuwe Musis in het kader van de stadsprogrammering, en de beste popscene in Arnhem neerzetten.

De eerstvolgende YOKA-activiteit is in juni. Op de agenda van OKA staan binnenkort de details.