Prikbord

Schoonmaakbranche en Scalabor bieden opleiding en baan voor werkzoekenden

De arbeidsmarkt is krap en werkgevers in de schoonmaakbranche zitten te springen om goed gekwalificeerd personeel. Ondertussen staan er helaas ook nog mensen werkloos langs de kant. Daarom ontwikkelde Scalabor samen met de grootste schoonmaakbedrijven uit de regio een traject naar werk in de schoonmaak. Scalabor zorgt voor een deel van de opleiding, de schoonmaakbedrijven bieden hen een leerwerkplek en bij goed doorlopen van het traject een baan.

Door deze intensieve samenwerking tussen het bedrijfsleven en het arbeidsontwikkelbedrijf snijdt het mes aan twee kanten: werkzoekenden krijgen de kans om weer duurzaam aan de slag te gaan en de schoonmaakbedrijven krijgen er geschoold en gemotiveerd personeel bij.

Leerwerktraject

Werkzoekenden starten met een periode van een maand in het arbeidsonderzoekscentrum van Scalabor. Daar wordt bepaald wat zij al kunnen en welke werknemers- en vakvaardigheden ze nog moeten leren. Na die eerste maand leren de werkzoekenden bij Scalabor in een veilige en rustige omgeving in drie maanden de fijne kneepjes van het schoonmaakvak. Daarnaast volgen zij de RAS-basisvakopleiding voor een erkend vakdiploma. Als dat diploma behaald is, kan de kandidaat zich verder ontwikkelen op een leerwerkplek bij één van de zeven schoonmaakbedrijven. Bij goed functioneren biedt het schoonmaakbedrijf aansluitend een werkplek. Zo leren werkzoekenden in zeven maanden een vak. Mèt een baangarantie bij gebleken geschiktheid.

Schoonmaakbedrijven bieden 70 leerwerkplekken

Om dit mogelijk te maken bieden zeven schoonmaakbedrijven leerwerkplekken. Het gaat om Antonio Shining Places, CSU, Succes, Nederrijn, SMB Willems, Asito en Novon. Gezamenlijk stellen de schoonmaakbedrijven 70 leerwerkplekken beschikbaar. Directeur en mede-eigenaar Willem Jansen Verplanke van Nederrijn is blij met deze innovatieve samenwerking: “De arbeidsmarkt vertoont krapte, ook in onze schoonmaakbranche. Meer dan ooit biedt deze samenwerking kansen voor iedereen die werk wil maken van het mooie vak van schoonmaakmedewerker.”

Ontwikkelen naar werk

Ook Scalabor directeur Marcel Hielkema is enthousiast: “Het samen ontwikkelen van trajecten met werkgevers zodat meer werkzoekenden aan het werk kunnen, past precies binnen het nieuwe strategisch arbeidsmarktplan van de regio en de Perspectief op Werk plannen van Staatssecretaris Van Ark. Het is mooi dat de eerste trajecten nu van start kunnen.