Interview

Portret 13: Xandra Derks

Systeemplafonds en de kunst van aandacht geven

Het OKA-FB-stokje wordt door Angelique van Wissen doorgegeven aan Xandra Derks, communicatieadviseur, gastvrouw en netwerker. En: initiator van verbindende ideeën.

Gepokt en gemazeld in het marketing- en communicatievak in Amsterdam volgde ze de liefde van haar leven naar Arnhem, waar ze in 2013 het leeggekomen monumentale kantoor- en woonpand aan de Velperbuitensingel kocht waar ze nu het concept De Vergaderie heeft gerealiseerd. “Vergaderen onder een systeemplafond is echt minder inspirerend.”

Aandacht

In de chique ‘heerenkamer’ hebben al tal van raden van bestuur, directies maar ook afdelingen van bedrijven in alle beslotenheid op hoog niveau vergaderd en gebrainstormd, culinair gefêteerd door private chefs. “Aandacht aan de ander. Dat is het sleutelwoord. Daarmee verbind je mensen.”

Netwerken

Al netwerkend binnen de diverse clubs zoals OKA, Business Open en Vice Versa Gelderland kwam Xandra in contact met vele ondernemers. “Ik was helemaal nieuw in deze regio, kende niemand. Door het netwerken sta ik nu waar ik sta. Met een vaste schare gasten voor De Vergaderie. Bovendien mag ik voor aansprekende opdrachtgevers invulling geven aan hun communicatie; van advies tot het schrijven van websiteteksten, persberichten, blogs, brochures en andere uitingen. Bij zakenblad Arnhem Business ben ik (hoofd)redacteur.”

Liefde

Halverwege het interview komt de liefde van haar leven even binnen: Rolf Bruins. Een breinexpert, strateeg, spreker en auteur van diverse boeken. Ook hij ademt energie en enthousiasme uit, net als Xandra.

Bourgondisch

Dan weer aandacht voor het interview. Xandra was tot voor kort voorzitter van golf- en businessclub Business Open en heeft samen met Angelique van Wissen en Astrid Donders vorig jaar april het Bourgondisch Genootschap opgericht: een netwerkclub voor ondernemende vrouwen die het bourgondische combineren met het zakelijke. “Het gaat om goede gesprekken en echt inhoudelijke kennisdeling. Plus om lekker eten. Wat wil je nog meer?”

Hoe groeien?

Met haar communicatiebureau Qordaat (kordaat met de Q van kwaliteit) verzorgt ze de communicatie van en voor bedrijven en organisaties. Een groot automerk, een ambachtelijk bouwbedrijf en alles daar tussen in. Het gaat zo goed, dat ze voor komend jaar samenwerking aan wil gaan. Of iets dergelijks. “Ik denk nog even na over de vorm. Het is een onderwerp dat meer kleine ondernemers aangaat. Misschien wel via een kennissessie bij OKA? Ik zou dat wel aandacht willen geven.”

Xandra geeft het FB-stokje door aan Bernd Huibers van BSW Verzekeringen.

Foto: Paul Grefkens