Leden nieuws

Nieuw lid: Lilian Oostveen

Iedereen heeft een verhaal. Een overlijden van een dierbare brengt emoties met zich mee. Desondanks moet er in korte tijd veel geregeld worden voor de uitvaart. Een dierbare wil je een waardig afscheid geven met een woord van troost voor de nabestaanden. Maar als je zelf vol verdriet of in verwarring bent, kan het lastig zijn om invulling te geven aan zijn of haar verhaal. Laat staan om met al je verdriet te speechen. Lilian Oostveen is uitvaartspreker. Zij vertelt het verhaal van de overledene vol liefde en geeft een herinnering die verlichting biedt. Of biedt je hulp bij het schrijven en presenteren van je uitvaartspeech.
Tekst: Xandra Derks – Qordaat Communicatie
“Een overlijden komt meestal onverwachts. Op stel en sprong moet je de uitvaart organiseren. Tijd om goed ergens over na te denken, is er vaak niet. In een vlaag van emotie maak je beslissingen die op dat moment goed voelen. Elk mens heeft een verhaal dat vertelt mag worden. Een mooie uitvaartspeech geeft troost en kracht om door te gaan. De beste speech maak je eigenlijk bij leven. Onder tijdsdruk vergeet je sommige anekdotes, liefdevolle momenten of dierbare herinneringen over iemand te benoemen. Het is daarom mijn missie om verhalen bij leven op te gaan tekenen. Ik begrijp dat je nog niet met je overlijden bezig wilt zijn, het is confronterend. Maar als je ongeneeslijk ziek bent of terminaal bent, wordt dat makkelijker. Je begint het leven immers langzaam los te laten. Op die manier heb je de regie over je levensverhaal. Je kunt je nabestaanden bovendien een boodschap meegeven. Nogmaals, het blijft een lastig onderwerp. Zeker als je nog vol in het leven staat. Maar door met elkaar in gesprek te gaan, kun je later als je einde nadert iets moois en zinvols achterlaten.”
Begin 2019 stopte Lilian met haar baan bij de Gemeente Wageningen. Ze werkte daar jarenlang bij het team Beheer en Realisatie. Ooit had ze een droom om een eigen website en visitekaartje te hebben, maar in die functie was daar geen reden voor. Als nevenfunctie was ze trouwambtenaar bij gemeente Wageningen en later ook bij Gemeente Arnhem. Ze maakt snel verbinding en weet met treffende woorden iemand te raken. Vele huwelijken heeft ze voltrokken. Dat doet ze trouwens nog steeds bij beide gemeenten en dat met humor en een persoonlijke touch. “Op een bepaald moment wilde ik op een andere manier van waarde zijn. Meer betekenen voor de mens. Vandaar dat ik nu gestart ben als uitvaartspreker. Mijn droom voor een website heb ik daardoor gerealiseerd. Inclusief visitekaartje. Nu is het echt. Dat is best spannend en kwetsbaar. Iedereen vindt wat van mij. Dat is prima, want het spreken bij trouw en nu ook rouw is het mooiste dat er is.”
Meer weten? www.lilianoostveen.nl