Archief

Het veranderde landschap

De titel van deze column geeft vele mogelijkheden om een aantal zaken aan de orde te stellen. De keuze is dus bewust gemaakt.

Het is inmiddels een bekend verschijnsel in de economie te weten: verstoring en vernieuwing. Nieuwkomers rammelen brutaal aan de poort en gevestigde bedrijven in elke sector moeten knokken tegen deze vernieuwing. Decennia lang beproefde concepten blijken niet meer te werken en V&D en andere gevestigde namen gaan kopje onder. Uiteraard heeft dit ook grote gevolgen voor het huisvestingslandschap en dan met name de binnensteden. Er ontstaan vele lege plekken. Anderzijds moet ook hierin een kans worden gezien. De verstoring en de vernieuwing zetten door en elke branche krijgt daarmee te maken met alle gevolgen van dien. Omarm die vernieuwing en ga ermee aan de slag. Realiseer je als ondernemer dat niet vernieuwen uiteindelijk impliceert dat je het onderspit delft. Kijk naar duidelijke voorbeelden als de taxibranche (uber), hotels (airbnb) en banken (Bunq-digitale banken).

Een vernieuwing die ook moet plaatsvinden ziet op de Bedrijven Kontakt Dagen. De laatste Bedrijven Kontakt Dagen konden nauwelijks volstaan met een voldoende. Het concept was verouderd. Een aantal ondernemers, waaronder OKA, en de gemeente hebben echter de handen ineen geslagen en dit heeft geresulteerd in een nieuw business evenement, te weten ā€œOndernemer Liveā€. Het zal plaatsvinden in de Eusebiuskerk op 24 en 25 mei. In deze OKArnhem zult u daar meer over aantreffen.

Veranderd landschap is ook te bespeuren in de aansturing van de binnenstad. In januari is Platform Binnenstad Arnhem opgericht en heeft daarvoor subsidie gekregen van SOFA (Stichting Ondernemersfonds Arnhem). In Platform Binnenstad Arnhem zijn alle ondernemersverenigingen vertegenwoordigd en er is gekozen voor een strategie van ā€˜hands onā€™. Gerard Velthuizen, oud wethouder in Arnhem met veel ervaring in het vastgoed in zijn hoedanigheid van directeur van een woningbouwcorporatie, gaat de voorzitterskar trekken en Hans Robert van der Doe (OKA bestuurslid binnenstad) zal als vice-voorzitter fungeren.

De laatste metafoor over het veranderde landschap ziet natuurlijk op de roze inkleuring. Wij zullen op 7 en 8 mei in Arnhem de Giro ontvangen en dat belooft een heus spektakel te worden. Kijk nog even wat de start van de Tour de France vorig jaar in Utrecht teweeg heeft gebracht. Tientallen miljoenen extra consumentenuitgaven. Je hoort mij niet zeggen dat we deze extra omzet zullen evenaren, maar een duw in de goede richting zal het in ieder geval geven.

Kortom: er is niets mis met een veranderd landschap en je kunt het niet tegenhouden!