Oosterbeekse ondernemers starten modern ondernemersprogramma voor jongvolwassenen
Eén op de drie studenten maakt uiteindelijk zijn studie niet af. Ruim 10% van de jongvolwassenen neemt een tussenjaar. Eenmaal op een Hbo valt 15% van de Havisten af en 25% van de Mbo’ers. Doorstuderen, urenlang in de (online) schoolbanken zitten en dikke studieboeken zijn voor veel jongeren na het behalen van hun Mbo-, Havo- of Vwo-diploma steeds minder vanzelfsprekend. Twee ondernemers uit Gelderland ontwikkelden voor ondernemers in spé een nieuw concept.
Imre de Groot (Oosterbeek) en Michiel Wismans Wismans (Bennekom) zijn de twee oprichters van de Nederlandse Ondernemers Academie willen jongeren tussen de 17 en 24 jaar met ondernemersbloed op een nieuwe manier inspireren en laten leren. De Groot: “De cijfers laten duidelijk zien dat theorie niet voor iedereen de weg is naar een mooie toekomst. Wij geloven dat veel hogeropgeleide jongvolwassenen net als Vmbo’ers willen leren door te doen. Als ze eenmaal concreet begonnen zijn met het nastreven van hun eigen droom, zijn ze niet te stoppen. Degene die dromen over ondernemer worden of het familiebedrijf overnemen, bieden wij een programma van drie maanden, waarin het gaat om het ontwikkelen van de juiste vaardigheden.”
Verouderde kennis na afstuderen
“Jongeren beginnen steeds eerder te ondernemen, met eigen webshops en apps”, vult Wismans aan. “En dat is maar goed ook, want de kans dat je later als ondernemer je geld gaat verdienen wordt steeds groter. Er zijn nu al meer dan een miljoen freelancers en ZZP’ers. Dit aantal zal eerder toe- dan afnemen de komende jaren. Tegelijkertijd zijn er nauwelijks reguliere Hbo-opleidingen waar je daadwerkelijk ondernemersvaardigheden leert. Wij gaan dit doen door heel praktisch te bouwen aan je eigen business en zelf te ontdekken wat daar allemaal bij komt kijken. Tijdens deze ontdekkingstocht gaan de deelnemers aan de slag met DOEN’s en komen ze zichzelf tegen in workshops martial arts en op een zeilboot. Bovendien worden ze wekelijks in een collegetoursetting geïnspireerd door succesvolle ondernemers.”
Wismans en de Groot zijn samen goed voor vijf opgroeiende kinderen die aan de vooravond van een studiekeuze staan. Een deel van hun kinderen loopt tegen hetzelfde probleem aan als zijzelf toentertijd. Welke studie moet je kiezen als je van de middelbare school afkomt en eigenlijk geen zin hebt in nog eens vier jaar taaie stof, tentamens en niet helemaal weten waar je nu eigenlijk voor aan het leren bent? De Groot: “Anno 2020 ligt bijna alle kennis op straat. De meeste kennis die ik nu dagelijks in mijn eigen marketingbedrijf gebruik, heb ik niet langer dan drie jaar geleden opgedaan. Niet in een studie, maar door met mensen te praten en vooral door te doen. Met de snelheid waarmee ontwikkelingen elkaar vandaag de dag opvolgen, is de opgedane kennis bij sommige studies direct na afstuderen al verouderd. Uit alle onderzoeken blijkt dat het steeds meer gaat om vaardigheden dan om feitenkennis, zeker in het ondernemerschap.”
Leren ondernemen
Maar kun je ondernemen wel leren? Volgens Wismans is dat dezelfde vraag als ‘kun je een professionele tennisser worden?’. “Nee, niet zomaar natuurlijk. Daar heb je absoluut talent voor nodig. Maar als je behoorlijk sportief bent en je hebt de juiste drive om aan je fore- en backhand te werken kom je een heel eind als tennisser. Ditzelfde geldt voor ondernemen. Daarvoor moet je allereerst ondernemend, besluitvaardig en gedreven zijn. Daarnaast heb je lef, motivatie en inspiratie nodig om überhaupt te beginnen. En dat is precies wat wij bieden.”
Try-out
Op 30 oktober start de try-out van het ondernemersprogramma van de Nederlandse Ondernemers Academie. De groepsgrootte en locatie waar deelnemers wekelijks bij elkaar komen, zijn aangepast op de huidige coronamaatregelen. www.de-noa.nl.

Imre de Groot (L) en Michiel Wismans: “Nederland telt ruim 250.000 familiebedrijven, maar nauwelijks opleidingsprogramma’s voor kinderen van die ondernemers.